Информатор

Тетовски училишта добија обука за асистивна технологија

Во текот на оваа недела, од први до четврти септември, тимот на здружението Отворете ги прозорците, како домаќини ги имаше двете тетовски училишта „Наим Фрашери“ и „Братство Миѓени“. Целта на оваа посета беше обука за претставниците од овие училишта, за примена на асистивната технологија, како алатка за поуспешна инклузија на ученици со посебни образовни потреби.Четириесетина …

Тетовски училишта добија обука за асистивна технологија Read More »

Опремување со современа асистивна технологија во пет дневни центри

Опремување со современа асистивна технологија во пет дневни центри Опремата вклучувашет екрани на допир, асистивни тастатури, тракболи, џоистици, издвоени кликови, смарт сензорни табли, ламинатори за пластифицирање и продукција на картички за комуникација и асистиви помагала за правилно држење на молив. 

Вежбаме за подобар развој

Нашите специјални едукатори Ана и Марија, за време на вчерашната работилницата на тема “Вежбаме за подобар развој”, заедно со родителите спроведоа различни активности со цел подобрување на концентрација и тактилна дискриминација.   Цел на оваа работилница беше подобрување на развојот на визиомоторната координација и билатерална интеграција, како и за графомоторна репродукција и релаксација на децата. …

Вежбаме за подобар развој Read More »

Едакви услови за учење во соработка со Конект

Придружи се во нашата донаторска акција, и Вашата хуманитарност ќе стане решение за проблемот на некое семејство! За да остварите донација кликнете на линкот во продолжение http://konekt.org.mk/filantropija/otvorete-gi-prozorcite/  

Дводневна обука за асистивна технологија

Тимот на „Отворете ги прозорците“ ги посети ООУ “Коле Канински” и ООУ “Елпида Караманди” во Битола, и одржа дводневна обука за асистивна технологија во рамки на проектот “Инклузија на деца со посебни образовни потреби” со поддршка на Детската Фондација Песталоци. Целта на обуките кои ги оддржуваме во текот на целиот месец во пет општини на територијата на …

Дводневна обука за асистивна технологија Read More »

Поддршка на дневни ценри

Во текот на месец февруари, тимот на Отворете ги прозорците, започна со обуки за три дневни центри. Изборот на дневните центри беше направен врз основа на анкетно истражување и теренски посети, во рамки на проектот „Пилотирање модел за трансформација на дневни центри“.16 претставници од дневните центри од Прилеп, Кавадарци и Гостивар имаа можност преку првиот …

Поддршка на дневни ценри Read More »

Поставена кутија за донации во супермаркет Viva Fresh Store

Во февруари, беше поставена кутија за донации во супермаркет Viva Fresh Store во населба Топанско Поле. Оваа соработка претставува можност за посетителите на овој супермаркет да ја подржат нашата мисија за свет на рамноправни и активни луѓе кои ја користат технологијата за личен развој, подобрување на квалитетот на животот и за добросостојба на заедницата со …

Поставена кутија за донации во супермаркет Viva Fresh Store Read More »

Посета од ученици во соработка со ПУ „Златан Сремац„

На почетокот на февруари, нашиот центар за асистивна технологија беше домакин на тричасовна посета од страна на триесетина ученици со и без попреченост од 4 држави (Полска, Романија, Турција, Португалија), коишто како дел од Еразмус+ проектот “Together for better” имаа можност да се запознаат со тоа што е асистивна технологија, со каква асистивна технологија располага …

Посета од ученици во соработка со ПУ „Златан Сремац„ Read More »

Благодарност до Outboard Support Hub за донацијата

За време на новогодишните празници, компанијата Outboard Support Hub донира два асистивни уреди – едноставни комуникатори, за потребите на Центарот за асистивна технологија. Овој едноставен уред за комуникација има повеќе примени. Со кликање на тастерот, уредот испушта однапред снимен звук. Звукот лесно може да се промени според потребите на корисникот. Звуците може да бидат одреден …

Благодарност до Outboard Support Hub за донацијата Read More »

Запознајте ги новите луѓе во „Отворете ги прозорците„

Среќни сме што расте нашиот стручен и административен тим, а со тоа расте и поддршката за нашите корисници! Во име на сите членови на Здружението за асистивна технологија „Отворете ги прозорците“, на Ана, Кренар и Владо им посакуваме топло добредојде! Запознајте ги нашите нови колеги преку нивните кратки биографии подолу. Aна Дончевска Пенчев – едукаторка …

Запознајте ги новите луѓе во „Отворете ги прозорците„ Read More »

Scroll Up