OpenTheWindows

„Говорко“, нова апликација наменета за поддршка на деца со попречен говор.

Отворете ги прозорците и Факултетот за електротехника и информациски технологии (ФЕИТ), го промовираа комуникаторот „Говорко“, нова апликација наменета за поддршка на деца со попречен говор.   Асистивната технологија овозможува лицата со попреченост да бидат активни граѓани во општеството. Треба да е присутна и достапна секаде каде што луѓето имаат потреба: во домот, училишта, болници, маркети, банки, игротеки …

„Говорко“, нова апликација наменета за поддршка на деца со попречен говор. Read More »

Обезбедени 56 таблети и 14 компјутери за ученици со посебни потреби

Здружението за асистивна технологија „Отвори ги прозорците„ посети 10 училишта од различни градови и тоа Скопје, Тетово, Велес, Штип и Битола и обезбеди 56 таблети и 14 компјутери за ученици со посебни потреби од социјално ранливи семејства со цел да се даде поддркша кон online наставата и поквалитетно образование преку примена на информациски и комуникациски …

Обезбедени 56 таблети и 14 компјутери за ученици со посебни потреби Read More »

Тетовски училишта добија обука за асистивна технологија

Во текот на оваа недела, од први до четврти септември, тимот на здружението Отворете ги прозорците, како домаќини ги имаше двете тетовски училишта „Наим Фрашери“ и „Братство Миѓени“. Целта на оваа посета беше обука за претставниците од овие училишта, за примена на асистивната технологија, како алатка за поуспешна инклузија на ученици со посебни образовни потреби.Четириесетина …

Тетовски училишта добија обука за асистивна технологија Read More »

Опремување со современа асистивна технологија во пет дневни центри

Опремување со современа асистивна технологија во пет дневни центри Опремата вклучувашет екрани на допир, асистивни тастатури, тракболи, џоистици, издвоени кликови, смарт сензорни табли, ламинатори за пластифицирање и продукција на картички за комуникација и асистиви помагала за правилно држење на молив. 

Вежбаме за подобар развој

Нашите специјални едукатори Ана и Марија, за време на вчерашната работилницата на тема “Вежбаме за подобар развој”, заедно со родителите спроведоа различни активности со цел подобрување на концентрација и тактилна дискриминација.   Цел на оваа работилница беше подобрување на развојот на визиомоторната координација и билатерална интеграција, како и за графомоторна репродукција и релаксација на децата. …

Вежбаме за подобар развој Read More »

Едакви услови за учење во соработка со Конект

Придружи се во нашата донаторска акција, и Вашата хуманитарност ќе стане решение за проблемот на некое семејство! За да остварите донација кликнете на линкот во продолжение http://konekt.org.mk/filantropija/otvorete-gi-prozorcite/  

Дводневна обука за асистивна технологија

Тимот на „Отворете ги прозорците“ ги посети ООУ “Коле Канински” и ООУ “Елпида Караманди” во Битола, и одржа дводневна обука за асистивна технологија во рамки на проектот “Инклузија на деца со посебни образовни потреби” со поддршка на Детската Фондација Песталоци. Целта на обуките кои ги оддржуваме во текот на целиот месец во пет општини на територијата на …

Дводневна обука за асистивна технологија Read More »

Поддршка на дневни ценри

Во текот на месец февруари, тимот на Отворете ги прозорците, започна со обуки за три дневни центри. Изборот на дневните центри беше направен врз основа на анкетно истражување и теренски посети, во рамки на проектот „Пилотирање модел за трансформација на дневни центри“.16 претставници од дневните центри од Прилеп, Кавадарци и Гостивар имаа можност преку првиот …

Поддршка на дневни ценри Read More »

Поставена кутија за донации во супермаркет Viva Fresh Store

Во февруари, беше поставена кутија за донации во супермаркет Viva Fresh Store во населба Топанско Поле. Оваа соработка претставува можност за посетителите на овој супермаркет да ја подржат нашата мисија за свет на рамноправни и активни луѓе кои ја користат технологијата за личен развој, подобрување на квалитетот на животот и за добросостојба на заедницата со …

Поставена кутија за донации во супермаркет Viva Fresh Store Read More »

Посета од ученици во соработка со ПУ „Златан Сремац„

На почетокот на февруари, нашиот центар за асистивна технологија беше домакин на тричасовна посета од страна на триесетина ученици со и без попреченост од 4 држави (Полска, Романија, Турција, Португалија), коишто како дел од Еразмус+ проектот “Together for better” имаа можност да се запознаат со тоа што е асистивна технологија, со каква асистивна технологија располага …

Посета од ученици во соработка со ПУ „Златан Сремац„ Read More »

Scroll Up