Барање на понуда за набавка на дидактички материјали и сензорни уреди

БАРАЊЕ ЗА ПОНУДА

─────────────

Објава за набавка на дидактички материјали и сензорна уреди

Здружението за асистивна технологија „Отворете ги прозорците“ во рамките на проектот „Инклузија на деца со посебни образовни потреби“, поддржан од Детска Фондација „Песталоци“, спроведува активност за чија што реализација е потребна набавка на дидактички материјали и сензорна опрема.

Условите и начинот за доставување на понудата се следни:

 • Ве молиме понудата да биде назначена до:

Здружение за асистивна технологија ОТВОРЕТЕ ГИ ПРОЗОРЦИТЕ Скопје   ул. 11 Октомври бр.52А/11

 • Понудата се доставува на официјален меморандум на компанијата заедно со останата придружна документација, оверена, со печат и потпис од овластено лице.
 • Понудата треба да содржи технички и комерцијален дел:

Комерцијалниот дел од понудата треба да содржи: поединечни цени без ддв, вкупен износ со посебно изразен ддв, услови на плаќање, услови и период на испорака, гаранциски услови и сл.

Техничкиот дел од понудата треба да содржи цртежи, скици, дијаграми, сертификати и сл. И ДА ИМА ПОЧЕТНА СТРАНА СО ИСТ ФОРМАТ И ОПИС КАКО И КОМЕРЦИЈАЛНИОТ ДЕЛ, НО БЕЗ РУБРИКИТЕ ЗА ПОЕДИНЕЧНИ ЦЕНИ И ВКУПЕН ИЗНОС.

 • Во Техничкиот дел од понудата да се достави и портфолио на компанијата, референтна листа и препораки од организации со сте соработувале претходно, со контакт лица од соодветната организација.
 • Понудата се доставува во електронска форма на следниве e-mail адреси:

mtrajkova@openthewindows.org

gjanev@openthewindows.org

Напомена: Доколку понуда е избрана како најповолна, а содржи услови на плаќање – авансно плаќање, за износ кој надминува 5.000 еур (денарска противвредност – нето износ, без ДДВ), избраниот понудувач е обврзан да достави банкарска гаранција за износот кој ќе биде авансно уплатен.

 • Понудата е делива:
 • Понудувачот може да понуди дел од бараната опрема
 • Здружението „Отворете ги прозорците“ го задржува правото да избере дел од понудената опрема.

Здружението за асистивна технологија „Отворете ги прозорците“ ќе го извести само добавувачот чија понуда ќе биде избрана како најповолна. Во случај да се изберат одредени позиции (како најповолни) од повеќе добавувачи, Здружението ќе ги извести само оние добавувачи чии понуди се парцијално прифатени.

Здружението за асистивна технологија „Отворете ги прозорците“ нема обврска да ги извести добавувачите чии понуди нема да бидат прифатени. На барање на добавувачот/добавувачите кој/кои не добил/е известување за прифатена понуда Здружението е должно да ги извести за:

 • Критериумот според кој соодветната понуда не е избрана како најповолна
 • Критериумот според кој е избрана најповолната понуда
 • Цената на избраната понуда

Рок за доставување на понудата : 10.12.2021  г.

Прилог: Спецификација на опрема

ред.      бр.НазивОпискол.
1Оптички влакна 100Снопот со оптички влакна кој ќе се состои од 100 навои, сите навои да се со должина од 2 метри. Надворешната површина да е изработена од мек материјал, краевите на влакната да се затворени за дополнителна безбедност. Да вклучува далечински управувач кој ќе овозможува контрола над бојата што се проектира. Димензии минимум: висина 200 см2
2 Извор на светлина за оптички влакнаИзворот на светлина за оптичките влакна да вклучува мотор на светлина, далечински управувач RF и адаптер за напојување.2
3Панел илузија на бесконечностИлузија на бесконечност. Ѕиден елемент во вид на панел кој е идеален како продолжеток за вашиот сетилен простор или како ефективна играчка за други простории. Пенливи светлосни зрнца им даваат на децата чувство на бесконечен тунел во кој можат да се рефлектираат. Ова нуди целосно ново сензорно искуство и гарантирано ќе ги направи вашите очи да светат! Малите ја проучуваат сопствената рефлексија во огледало и откриваат нови, фасцинантни детали. Исто така идеален за релаксација. Длабочина минимум: 11 см Дијаметар минимум: 54 см вкупна тежина (нето): 5,5 кг2
4Океан /Проектор за светлоМини проектор кој може да проектира разнобојни светла на мазниот таван или sидовите за да создаде, релаксирачка и пријатна атмосфера. Светлото на проекторот да може да прочита TF картичка или да може да биде поврзан со уреди со аудио интерфејс од 3,5MM како мобилен телефон, компјутер, лаптоп и MP3.
Овој проектор да има вграден звучник со голема моќност и со далечински управувач. Димензии минимум: 12.6 х 10.5 см
6
5Лед панел А3 LED светлосниот панел со магнетски приклучок  и 3 поставки за нивото на светло, кои обезбедуваат ладна, чиста, светла осветлена позадина и се идеални за истражување на светлината, бојата и формата или за фокусирана групна работа во широк спектар на теми. Да биде тенок и со заоблени рабови, преносливи и лесно да се чистат. Да има функција за заклучување за да спречите нивно ненамерно исклучување.
 Панелот да има енергетски рејтинг А + и  да вклучуваат универзален адаптер за напојување со нисконапонско напојување. Димензии минимум Големина: 460 x 340 x 8mm. Осветлена површина: 419 x 299 mm. Тежина 2,25Kg            
4
6Сет од 14 акрилни броеви  Сет од 14 броја од 0 до 9 изработен од разнобоен јасен акрил од 3 мм. Комплетот да вклучува два стила на броевите 4 и 7, со дополнителни 1 и 0. Броевите да имаат дупка од 2,5 мм на горната точка на рамнотежа за да можат да се навртуваат или да се закачат на огласна табла. Боите: розова, жолта, зелена, тиркизна и виолетова. Големина минимум: 70мм.4
7Осветлена коцка  со вода – големаВодоотпорна LED коцка што е одлична за било какви игра на вода и песок. Мекиот сјај на променливите бои е смирувачки и помага во развивање на вештини за визуелно внимание и препознавање на бојата.
Животниот век на батеријата може да се зголеми од 1800Mha на 4200Mha.Димензии минимум: 40 x 40 x 40 см
2
8Маса која ја менува бојата Маса која ја менува бојата отпорна на вода и удари, автоматска промена на бојата, со застанување на бојата и брза промена.  Траењето на батеријата може да се зголеми од 1800Ма на 4200Ма. Да вклучува IR далечински управувач и полнач. Димензии минимум: 60х40 см2
9Сензорно осветлено дајреСензорно дајре кое совршено е за употреба во сензорни простории или во темни засолништа. Дајрето да е изработено од тврда пластика и метална основа со полирана завршна површина, лесено  и удобно за секојдневно играње. Димензии минимум: 220 x 135 мм4
10Стапче со LED осветлувањеСтапче со LED осветлување, одлично за темна сензорна просторија и темни засолништа за играње.8
11Темно засолништеТемното засолниште, едноставно за склопување и лесно за складирање.  Да има 1 прозорец и 1 врата за вентилација. Може да се користи како посебна мала сензорна просторија со различни сензорни играчки. Димензии минимум:110x110x110 cm            2
12Коцка која ја менува бојатаКоцка за седење, водоотпорна, со далечинскиот управувач може да се менуваат 16 различни бои, да се избере програма за промена на бојата и различно ниво на осветленост. Време на полнење: 6 часа. Траење на батеријата: до 15 часа. Далечински управувач и кабел за полнење на батеријата. Материјал: издржлива пластика. Димензии минимум: должина на работ 40 см.Издржливост: до 100 кг.5
13Двобојна лава цевкаДвобојна лава цевка.Димензии минимум:13×37.5см.4
14Светлосна  табла  за песокСветлосната табла на која може да се  проектираат различни ефекти на осветлување со цртање, и со помош на прсти, четки или специјални четки за песок или да пишувате имиња и  бројки. Да вклучува далечински управувач со кој може да се изберат минимум 16 бои директно или во автоматско менување на бојата. Брзината на промените во бојата исто така да може да се регулира. Да има склопката за светло кој ќе биде едноставно поврзана со штекерот со кабелот за напојување долг 1,8 м и има безбеден трансформатор од 12 волти. Заштеда на енергија LED осветлување, моќност: 14,4 W. Димензии минимум: Дијаметар: 47 см Висина: 15 см вкупна тежина (нето): 2 кг2
15Геометриски телаСетот да се состои од минимум 12 тродимензионални транспарентни форми,обоени во 6 бои.
Висина на обликот минимум: 5 см                                                                                            
4
16Транспарентни блоковиТранспарентни празни пластични облици во 6 форми и 6 бои, за употреба во активности за селектирање, за броење и сортирање, или за препознавање на боја и форма. Жолти шестоаголници, зелени триаголници, сини ромбови, портокалови квадрати, црвени четириаголници и проѕирни ромбови. Спакувани во пластична кутија минимум 180парчиња. Димензии минимум: 20-50мм.4
17Сет од 10 сензорни топкиСет од сензорни топки. Комплет од минимум 10 сензорни топки: топчиња од пена, груби топки,коцки, циркуска топка, пајакови топки, спакувани во текстилна кеса.4
18Сет од 24 дрвени акрилни блокови24 блокови од гумено дрво во 6 форми и со 4 различни акрилни транспарентни влошки за споредување, препознавање на облик, мешање на боја и употреба на светлосна кутија. Големина на правоаголник минимум: 100 x 50 x 25 мм.4
19Интерактивна перницаПерница во форма на бонбона со апликации за манипулација на детската љубопитност за светот. Врвки, копчиња, велкро лепенки, токи, нитни се елементи што го поддржуваат развојот на моторните вештини, визуелната перцепција и когнитивните вештини. Покрај тоа, го стимулира чувството на вид, слух и допир кај детето. Внатре во перницата можеме да најдеме сензорни додатоци од разни форми и текстури. Должина: 70 см, дијаметар: 70 см; материјал: микро-фибер, полнење: мешавина од памучни и полиестерски влакна; може да се пере на 60 степени ; 6 вреќи во различни форми и текстури наполнети со пластични топчиња, Димензии: околу 15 см5
20Интерактивна табла за нозеМанипулативен панел за нозе за координација помеѓу нозете и очите. Нозете се прицврстуваат на подножјето од панелот и се лизгаат низ лавиринтот.  Големина минимум: 300мм  х 800мм4
21Пинцети во бојаСет од 12 пинцети во 6 сортирани бои соодветно спакувани
Димензии минимум: 117 x 47 x 24mm.
10
22Сет овошје6 видови пластично овошје спакувани во пластична кутија со капак. Сетот да содржи минимум 108 пар.5
23Сет од 12 интерактивни монтесори табли за облекувањеРамки за облекување со различни задачи (закопчување-откопчување,врзување врвки,закопчување ремени,затварање-отварање на патент,спојување – одвојување на чичек ленти и сл.)Преку овие вежби, децата развиваат координација на движењето, концентрацијата и независноста за време на секојдневното извршување на овие дејства. Mатеријал: Парена бука, кожа,  челик, пластика, платно. Големина на парче минимум: 30x31x2,2 см1
24Архитетски сет виножито   Сетот да се состои од 24 парчиња 4 геометриски форми да се квадрати, правоаголници, триаголници и лакови. Димензии минимум: висина на сетот – триаголник 148мм, сет – квадрат 148мм, сет – правоаголник 148мм, сет – полукруг 73мм, дебелина на ѕидот 8мм. Материјал: буково обоено дрво.4
25КОПЧЕ ЗА
ШИЕЊЕ
Дрвена форма во облик на копче, конопот треба да се помине низ секоја дупка, како да се шие копчето.
Димензии минимум: 15х12х17 см. Материјал: квалитетно дрво. Боја на коноп: обоен со нетоксична боја на база на вода.
4
26Топчиња во боја за нижење со игла во кутијаВо кутијата да има: 25 монистра од 1,5 см до 2,5 см. Дрвени топчиња 25 парчиња и дрвена игла со јаже 45 x 50 см.Тежина: 250 гр.Материјал: квалитетно дрво, коноп, пластична кутија. Играчка наменета за развој на фини моторички вештини.4
27Монтесори  ИТ таблаИнтерактивна табла Монтесори составена од 4 цилиндри со подлога, 8 геометриски форми,дел со навртки и завртки, поврзување на тродимензионални форми со нивните соодветни геометриски форми на валјакот и коцката. Материјал: иверица, метал, магнет, дрво Боја: насликана со безопасни лакови на база на вода.                                           Големина минимум: 60x70x15 см2
28Дрвени магнетни кирилични буквиАзбука кирилица 60 парчиња спаковани во пластична кутија, со магнет на задната страна.
Боја: небоенo, еколошки нетоксично, изработено од дрво. Со спојување на коцките се добиваат пократки зборови. Димензија минимум: 2,6х2,6х0,7см.
6
29Магнетни дрвени броеви од 0-9Броеви од 0-9, 60 парчиња, и знаци плус минус и еднакво по две плочки,со магнет на задната страна, спакувани во пластична кутија.Боја: небоенo, еколошки нетоксично, изработено од дрво. Димензија минимум: 2,6х2,6х0,7cm6
30Интерактивна табличка лавиринтИнтерактивна табличка лавиринтт во форма на срце, кавадрат или круг.                                                                    Димензии минимум: 45х25х3,5 cm6
31Геометриски различни облициГеометриски рамни – различни форми.Различните форми и геометриските рамнини се погодни за
синхронизирана употреба на двете раце и очи. Визуелно, моторната координација претставува ниво на чувствителност поврзано со координацијата рака – око. Димензија минимум: 28x28x2см
6
32Тактилни валјациЦелта на тактилните валјаци е да го стимулираат чувството за допир, каде што се наоѓаат парови со испитување на текстури и релјефи. Испитувајќи со допирање на различни површини на валјаците, детето се запознава со карактеристиките на материјалот – груб, мазен, цврст, мек. Димензии: 26,5×13,5×4,5 см6
33Татами подлогаВисоко квалитетна подлога за под-tatami.Лесна за поставување и поврзување на повеќе блокови во една целина. Од едната страна е во плава боја а од другата стана во црвена боја.Наменета за вежбални, детски соби, игротеки, простории во градинки…  Димензии на блок 100*100 см минимум дебелина 2,5 см30
34СкиролИзработено од силна, пластика отпорна на пробив. Совршен за тркалање на двајца. Обезбедени со високо квалитетни лежишта. Димензии минимум: 40 x 40 см6
35ДушекДушек изработен од церадно платно и сунѓеров регенерад со тврдина од 100гр. Димензии минимум : 200x90x64
36ПринтерПринтер колор мултифункционален, Резолуција за печатење 5.760 x 1.440 DPI, Брзина на печатење ISO/IEC 24734, 10 страни/мин Монохроматски, 5 страни/мин. Боја, Скенирање, Брзина на еднострано скенирање (А4 црна),200 DPI; , 11 сек. со скенирање со рамно лежиште Брзина на еднострано скенирање (А4 боја),200 DPI; , 28 сек. со скенирање со рамно лежиште, Оптичка резолуција 1.200 DPI x 2.400 DPI (Хоризонтална x Вертикална), Излезни формати BMP, JPEG, TIFF, PDF, Формати на хартија A4 (21,0×29,7 cm), A6 (10,5×14,8 cm), A5 (14,8×21,0 cm), B5 (17,6×25,7 cm), 10 x 15 cm, 13 x 18 cm, 16:9, DL (плик), бр. 10 (плик), C6 (плик), писмо, дефинирано од корисникот, правни, Капацитет на излезна фиока 30 листови6
37Ламинатор А4Формат: А4
Температура: Фиксна
Брзина: 250mm/min
Фолија за ламинирање: од 80 до 125 микрони
Број на вратила: 2 вратила
Конструкција: Пластика
Нето тежина: 0.800 гр.
4
38Фолии за ламинирањеТранспарентни фолии за пластифицирање 100 парчиња во пакување 100 мик.10
39БатерииБатерија 1.5v, алкални,ААА100
40Тунел прилагодливПрилагодлив тунел составен од 5 елементи исполнети со сунѓер и обложени со ПВЦ. Димензии минимум: ширина 120 см1
41Вештачка карпаВештачка карпа направена од дрво со димензии 3×3 метри, на која треба да има монтирано пластични држачи во разни бои1
42Дидактичка коцка броевиДидактичка коцка направена од цврста пвц церада и сунѓер. На секоја страница од дидактичката коцка да се означени броеви со точки. Димензии минимум :30см4
43Дидактичка коцка емоцииДидактичка коцка направена од цврста пвц церада и сунѓер. На секоја страница од дидактичката коцка се означени налепници од одредена емоција. Димензии минимум :30см4
443D Геометриски телаKомплетот да вклучува 10 цврсти материи изработени од издржлива пластика со заоблени агли и рабови и 10 соодветни мрежи за преклопување во 6 бои изработени од мека пластика.2
45Сензорна патекаКомплет да вклучува  6 модули направени од цврсто дрво, исполнето со материјали со разни текстури (груба, мазна, мека, рапава ).Димензии минимум 35,5 х 30,5 х 2 см.1
46ПроекторТехнологија на проекција: DLP Jaчина на светлина: 3800 лумени Сооднос на контраст: 22000:1 Растојание на проекција: 1.94:1 – 2.16:1 Пропорција на проекција: 4:3, 16:9 Стандардна резолуција: 800×600Пиксели Компатибилни резолуции: NTSC M/J, 3.58MHz, 4.43MHz PAL B/D/G/H/I/M/N, 4,43MHz SECAM B/D/G/K/K1/L, 4.25/4.4MHz 480i/p, 576i/p, 720p(50/60Hz), 1080i(50/60Hz), 1080p(50/60Hz)  Работни саати на лампа: (Светло)6000H / (Динамично)1000H/(Еко)10000H/(Еко+)15000H Тежина: 3kg Бруто тежина: 5kg Димензии: 316mm x 244mm x 108mm 3D Технологија: 3D Подготвено Начини на проекција: Проекција од напред, проекција од позади, проекција од биро и проекција на држач Корекција на трапез: ± 40 ° Влезни порти: 1xHDMI, 1xVGA, 1×3.5Audio, 1xComposite video Излезни порти: 1xUSB-A Power 1A, 1×3.5mm Audio Гласност на работа: 27db Потрошувачка: 187-225W  Звучник: 10W Додатоци: Кабел за напојување, VGA кабел, далечински управувач со батерии, упатство за употреба  Гаранција: 1 година, на лампа 6 месеци или 1000 работни саати1
47Држач за проекторПоставување: На плафон или странично на ѕид Должина: Од 80цм до 120цм Материјал: Алуминиум Корекција на агол: хоризонтално ± 15 °  вертикално ± 30 ° Максимална тежина: до 10кг1
48Кабел VGA 9mДолжина: 9м Конектори: VGA(Dsub-15pins)/VGA(Dsub-15pins)1
49Кабел HDMI 9mДолжина: 9м Конектори: HDMI М/ HDMI М1
50МонтажаИнтерактивна табла: поставување на интерактивна табла на ѕид со пластични држачи Држач за ЛЦД проектор: поставување на ЛЦД проектор на држач на ѕид или плафон
Инсталација: Спроведување на каналчиња за кабли и спроведување струен кабел од извор на струја до проектор Подесување: Подесување на големина на слика на ЛЦД проектор со големина на интерактивна табла и изострување на слика
1
51Интерактивна таблаГолемина на рамка  – минимум 82“ (инчи), активна работна површина  – минимум 80“ (инчи);Пропорција на екран  4:3; Резолуција – минимум 8192*8192; Керамичка површина со можност за пишување и бришење со маркер за бела табла.Повеќекратен допир (минимум 20 корисници истовремено);Точност на позиционирање – помалку од (<) 2 mm; Минимум 36 брзи копчиња распоредени од двете страни на таблата.
Да работи на допир со прст и пенкало; Ниско-сјајна работна површина;Поддршка за оперативни системи минимум: [24/32/64 битен] Windows 8/7 / Vista / XP, Линокс; Plug and Play конекција; Корисниците да можат самостојно да користат заеднички мулти-допир движења  (Вклучување, стискање, ширење, ротирање и превртување);Можност за пишување и бришење на објекти истовремено; 36 брзи копчиња на екранот, распоредени симетрично на двете страни;Мулти-допир движења за препознавање;Брзина на освежување на екран – минимум 250 px/s (пиксели во секунда);Препознавач на ракопис; Поддршка на Microsoft Office програми;Вклучен наставно образовен софтвер на Македонски и Албански јазик, Да има вклучено и софтвер за преучилишна возраст на македонски и албански јазик.Обука на наставен кадар од сертифициран предавач; Издавање уверение за посетителите. Задолжителни додатоци:УСБ; Интерактивно пенкало;Телескопски покажувач;Соодветен бришач, ЦД софтвер за инсталација;
1